12 Mayıs 2016 Perşembe

ŞEHİRDEN KÖYE GÖÇ

Şehirden Köye Göç


Ofis işinden, patronundan, iş arkadaşlarından bıkanlar,
İnsan ilişkilerinden, şehirden, kafelerden, trafikten bunalmışlar,
''Bırakalım buraları, gidelim köyde domates, salatalık yetiştirelim abi ya'' diyenler,
Başkaları için değil kendisi için çalışmak isteyenler bu çağrım sizlere...

İstanbul Üniversitesi Biyomedikal Cihaz Teknolojisi son sınıf öğrencisi olan ben, şehir hayatından ve insan ilişkilerinden bunalıma girme düzeyine geldiğim bir anda, üyesi olduğum Coachrail'de paylaştığım bir gönderide gördüğüm ilgi ve destek neticesinde şehirden köye göç konusunda kafa patlatmaya başladım. 

Araştırmalarım sırasında birkaç seçenek buldum.
Bunlardan biri Ekolojik-İmece köyleri. Şehir hayatından sıkılmış ben gibi bir çok insanın, mesleğini, işini, arkadaşlarını ve ailesini bırakıp köyde komün bir yaşam, paranın geçmediği, herkesin iş bölümüyle başkaları için değil, kendileri için çalıştığı bu köy seçeneğini keşfettiğimde ''Tamam işte. Aradığımı buldum.'' dedim. 

Ama daha sonra internette dolaşırken bir başka seçenek aklıma geldi ve biraz araştırma neticesinde bir köy daha buldum. Bu köy diğer köylerden biraz farklı. Terk edilmiş köy. Evet bu köyde yalnızca 10 kişi yaşıyor. Eski bir Türkmen köyü olan Çamyayla köyü İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı. Köyde ki evlerin hemen hemen hepsi harabe durumunda. Lakin düzenli bir çalışma neticesinde bunlardan bir tanesini yaşanacak bir ev haline getirebileceğimi düşünüyorum. 

Ama bu maceraya, bu yaşayış biçimini seçmeden önce bana bir dost gerekiyor. 
Eğer sen de şehir hayatından bunaldığını ve gerçekten bir köy hayatına adapte olacağını düşünüyorsan bu çağrıma kulak ver. 

Sakın ama sakın bu yaşantıyı bir tatilmiş gibi düşünme! Köyde yan gelip yatılacak vakit yok. Öncelikli amacımız içerisinde yaşayabileceğimiz harabenin birini yaşanacak hale getirmek olacak. Ve emeklerimizin karşılığını aldıktan sonra da durmak yok. Ekilecek ürünler, beslenecek hayvanlar olacak. Her şey yoluna girip bir düzen oluştuğunda da işlerin azalacağını söyleyemem sana. Çünkü bu terk edilmiş köyde yaşayan insanların genç ve güçlü kolların yardımına ihtiyaçları olacağını unutma! 
Bu bir tatil değil. Ve beni yarı yolda bırakacak birine hiç ama hiç ihtiyacım yok. 

İletişim: oguzhankacmaz94@gmail.com

2 yorum: